
De eerste reeks activiteiten, in oktober 2024,
richt zich op de Bandkeramische Cultuur (LBK) die aan het begin van het neolithicum, zo'n 7.000 jaar geleden, in de regio leefde.
Twee workshops en een lezing dienen als platform voor uitwisseling en dialoog tussen archeologische experts, kunstenaars en publiek.
Workshop
Tafel van Linde
door Sophie Nelissen
Workshop 19 oktober, 2024
Tafel van Linde
Met kunstenaar Sophie Nelissen onderzoeken we de toepassingen en rollen van de lindeboom in het landschap, cultuur en aan tafel; zichtbaar, hoorbaar en eetbaar vandaag en in het neolithicum.
Tijdens een bezoek aan haar atelier introduceert kunstenaar Sophie Nelissen ons met haar werk dat fashion design en onderzoek combineert. Daarbij stelt zij de vraag: Kunnen ecosystemen gezond, biodivers en veerkrachtig zijn en tegelijkertijd materialen leveren voor ons eten, kleding en onderdak? Om deze vraag te beantwoorden werkt Nelissen zo duurzaam mogelijk; met lokale en natuurlijke materialen en vooruitstrevende kennis.
Zo brachten ook Bandkeramiekers zo’n 7.000 jaar geleden hun technieken en inzichten mee uit het zuid-Oosten van Europa pasten zij dit toe op wat zij hier konden vinden. Om landbouwgrond te creëren kapten zij grote stuk bos weg. Veel van deze bomen waren Linden, een zacht hout dat makkelijk kan worden bewerkt en bladeren die als veevoer kunnen dienen. Maar wat deden zij nog meer met linde? Sophie zoekt dit uit; Tijdens de workshop deelt Sophie verhalen over de culturele rollen van de lindebomen, laat ze zien hoe je van de vruchtjes een verfbad kunt maken en proeven we toepassingen van het loof. Door te experimenteren met het materiaal en toepassingen ontdekken we samen hoe wellicht ook de eerste bewoners van deze streek onderzoekend en ondervindend te werk zijn gegaan. Samen vormt het een tafel van Linde. Vanuit verhalen rondom de Bandkeramiekers en de lindeboom reflecteren we in deze workshop ook op de huidige relatie tussen onze behoeften en de ons omringende ecosystemen.
“Kunnen ecosystemen gezond, biodivers en veerkrachtig zijn en tegelijkertijd materialen leveren voor ons eten,
kleding en onderdak? ”
— Sophie Nelissen
Sophie Nelissen
Onder de naam Studio SUFi werkt kunstenaar Sophie Nelissen aan een wederkerig samenleven met de ecosystemen die ons omringen. Vanuit een artistiek onderzoek naar duurzaamheid op het gebied van textiel vertaalt zij wetenschappelijke inzichten over verbetering van de textielindustrie naar een artistieke praktijk. Uitkomsten uit dit werk kunnen de vorm aannemen van samenwerkingsverbanden, een bloementuin, workshops, kledingcollecties en meer.